şi iată că a venit luna ianuarie + asta înseamnăăăă….. că începe febra Oscar! după ce Slumdog Millionaire a măturat pe jos cu concurenţa la Globurile de Aur, sper că lumea o va lăsa mai uşor şi filmul se va stabili acolo unde îi este locul: în orice caz, NU cel mai bun film al anului 2008. An care, de ce să nu recunoaştem, a fost cu mult mai înfloritor decât precedentul din punct de vedere cinematografic. Pe lângă mult-aşteptatul Dark Knight apărut vara (care de altfel s-a şi ridicat la nivelul aşteptat), luna decembrie a adus cu ea poate cea mai bună avalanşă de filme a ultimilor ani: The Wrestler, The Curious Case of Benjamin Buttons, Slumdog Millionaire, Frost Nixon sau chiar Milk (pe care încă nu l-am văzut).

Părerea mea este că anul acesta nu va avea un mare câştigător – întrucât Oscarurile vor fi împărţite frăţeşte, DAR va avea doi mari pierzători: The Dark Knight şi Benjamin Buttons – filme foarte bune din toate punctele de vedere, ireproşabile chiar, dar nu îndeajuns de „touching” încât să fure mai mult de un Oscar, două.

Anul ăsta am avut parte şi de comedii bune – In Bruges, Tropic Thunder, Burn After Reading, construite atipic, seci, pe gustul meu. Categoria de animaţie va fi dominată de WALL-E şi Kung Fu Panda, lupta fiind totuşi câştigată de roboţel. Aşa că voi face prezicerile mele pentru nominalizări şi victorii (titlurile cu majuscule înseamnă Winner):

Cel mai bun film:

THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTONS

The Dark Knight

The Wrestler

Milk

Slumdog Millionaire


Cel mai bun regizor:

BOYLE – Slumdog Millionaire

Fincher – Benjamin Button

Howard – Frost/ Nixon

Nolan – Dark Knight

Van Sant – Milk

Cel mai bun actor:

Jenkins – The Visitor

Langella – Frost/Nixon

Penn – Milk

Pitt – Benjamin Button

ROURKE – The Wrestler

Cea mai bună actriţă:

Hathaway – Rachel Getting Married

Hawkins – Happy-Go-Lucky

Jolie – Changeling

WINSLET – Revolutionary Road

Streep – Doubt

Cel mai bun actor în rol secundar:

Brolin – Milk

Downey Jr – Tropic Thunder

HoffmanDoubt

LEDGER – The Dark Knight

Cruise – Tropic Thunder

Cea mai bună actriţă în rol secundar:

CRUZ – Vicky Christina Barcelona

Davis – Doubt

Henson – Curious Case of Benjamin Buttons

McDormand – Burn After Reading

Tomei – The Wrestler


Cel mai bun scenariu original:

Wall-E

Rachel Getting Married

MILK

Vicky Christina Barcelona

The Visitor

Cel mai bun scenariu adaptat:

Curious Case of Benjamin Button

Doubt

Frost/Nixon

THE READER

Slumdog Millionaire

La restul categoriilor nu mă bag – probabil că pentru imagine şi efecte va lua Benjamin Buttons, la cea mai bună coloană sonoră The Wrestler. Cele mai multe nominalizări le va lua Benjamin Buttons cu siguranţă – peste 10. Iron Man va fi o mare dezamăgire, primind maxim 2 nominalizări.

În concluzie, anul 2008 a fost unul dintre cei mai buni ani cinematografici, poate chiar cel mai bun după 2000. părerea mea 🙂